ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΗ;

Του Χρίστου Λοϊζίδη, Business Development Manager

Πλούτος ορίζεται ως το απόθεμα ειδών με οικονομική σημασία που κατέχονται από πρόσωπα, ή ομάδες ανθρώπων, ή έθνη. Αυτό το απόθεμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που περνάμε σήμερα λόγω των συνεπειών του COVID-19.

Η δε σχέση πλούτου – ευημερίας καθίσταται πρόδηλη, και δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στους κατέχοντες έναντι της μερίδας του πληθυσμού η οποία ΔΕΝ κατέχει πλούτο. Οι πολίτες, οι οποίοι μένοντας χωρίς εισόδημα εν μέσω πανδημίας για εβδομάδες ή στο χειρότερο σενάριο για μήνες, είναι πιθανόν να φτάσουν στα όρια της φτώχειας.

Και όμως, παρατηρώντας τις τελευταίες μέρες τα μέτρα που λαμβάνονται από το κράτος, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πλείστα αυτά μέτρα παίρνονται για να στηριχτούν ως επί το πλείστον οι έχοντες ήδη τον πλούτο. Συγκεκριμένα, τα πιο δραστικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί είναι τα εξής:

  • Αναστολή δόσεων στις τράπεζες: Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για τους δανειολήπτες που δεν έχουν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα στο παρόν στάδιο, αφού είναι συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις τους. Δανειολήπτες οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και καθυστερούν στις δόσεις τους, δεν καλύπτονται από το μέτρο αυτό. Ωσάν να μην υπάρχουν, ή σαν να αφήνονται να καταδικαστούν εντελώς.
  • Εισήγηση από την κυβέρνηση όσον αφορά κρατικές εγγυήσεις για δάνεια: Η εισήγηση της κυβέρνησης, η οποία ευτυχώς δεν έχει γίνει δεκτή ακόμη τουλάχιστον από τα πολιτικά κόμματα, θα είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν τα δάνεια αυτά μόνο οικονομικά εύρωστα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία ούτως ή άλλως μπορούσαν να τα ζητήσουν από τις τράπεζες, απλώς τώρα θα μπορούσαν με ευνοϊκότερους όρους. Πως όμως θα βοηθούνταν τα νοικοκυριά με οικονομικά προβλήματα καθώς και επιχειρήσεις που χρειάζονται άμεσα ένεση ρευστότητας αλλά οι τράπεζες δεν τους θεωρούν «καλούς πελάτες»; Η απάντηση απλά είναι ότι θα έμεναν ξεκρέμαστοι!
  • Ανεργιακό επίδομα για μισθωτούς: Οι όροι και προϋποθέσεις που καθορίζονται από το κράτος ειδικά όσον αφορά στο σχέδιο μερικής αναστολής επιχειρήσεων, δεν παρέχει την ασφάλεια που χρειάζεται στους εργοδότες για να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Ήδη έχει διαφανεί ότι πολλοί εργοδότες έχουν αποφανθεί ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να μην προχωρήσουν σε απολύσεις ή/και περικοπές μισθών και ωφελημάτων που θα επηρεάσουν τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες.

Άποψη μας είναι ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα τα οποία εκτός από την στήριξη γενικά της οικονομίας, που φυσικά και συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει, θα στοχεύουν άμεσα στην καταπολέμηση της φτώχειας που αναπόφευκτα θα βιώσουν κάποιοι συμπολίτες μας. Κάποια παραδείγματα, με τα οποία περισσότερο μπορεί να καταλάβει κάποιος την φιλοσοφία πίσω από την οποία πρέπει να δράσουν οι έχοντες την εξουσία, είναι τα εξής:

  1. Η αναστολή των δόσεων προς τις τράπεζες πρέπει να είναι καθολική και όχι για μια μερίδα των δανειοληπτών. Οι πλείστοι δανειολήπτες δεν είναι ‘στρατηγικοί κακοπληρωτές’, όπως αρέσκεται να παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ, αλλά πολίτες οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια με τα εισοδήματα που λαμβάνουν να παρέχουν τα απαραίτητα στις οικογένειες τους αλλά και να καλύπτουν, όσο μπορούν, και τις υποχρεώσεις τους.
  2. Ανάλογες διευθετήσεις πρέπει να γίνουν και για ενοίκια, ούτως ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι στην κατηγορία αυτή και επηρεάζονται άμεσα, να μπορούν να βοηθηθούν αναλόγως. Το κράτος θα πρέπει να βρει τους τρόπους να πληρώσει μέρος ή και όλο το ενοίκιο για κάποιο χρονικό διάστημα, αφού το άλλο ενδιαφερόμενο μέρος είναι επίσης πολίτης (ο ιδιοκτήτης του ακινήτου), ο οποίος και αυτός περιμένει το ενοίκιο αυτό ως εισόδημα.
  3. Και, σίγουρα το πιο σημαντικό από όλα, είναι η άμεση οικονομική ενίσχυση των πολιτών από το κράτος. Ποσά θα πρέπει να διοχετευτούν απευθείας σε όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα αλλά και στους ανέργους. Από την στιγμή που είναι ήδη φανερό ότι η οικονομική κρίση που επέρχεται δεν θα κρατήσει μόνο 2-3 μήνες, το κράτος έχει την ευθύνη να κάνει ότι είναι δυνατό να μην αφεθεί κανένας πολίτης να φτάσει στα όρια της πείνας.

Συμπερασματικά, το κράτος είναι υπεύθυνο να σταθεί δίπλα σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες ανεξαιρέτως και ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ σε αυτούς που εκείνη θεωρεί άξιους προστασίας!

Share:

More Posts

Get in Touch

Seeking legal, business or immigration solutions in Cyprus? Contact us for a consultation.

Contact Info